LEINOLAT GROUP

Uutiset

Oppisopimus on joustava ratkaisu opintojen suorittamiseen – ratkaisusta hyötyvät niin opiskelija kuin työnantajakin

Kolme henkilöä seisoo tehdasympäristössä kohti kameraa ja hymyilevät.

Leimec Oy on selvittänyt yhdessä Vamian kanssa yrityksen valmiuksia tarjota oppisopimusmahdollisuutta opiskelijoille. Tarve selvitykseen lähti Leimecillä kesätöissä olevalta Eeli Kuusisaarelta, joka on kiinnostunut suorittamaan kone- ja tuotantotekniikan opintonsa oppisopimuksena.

– Tulin ysiluokalla TET-jaksolle tänne ja silloin sain vinkin, että Leimecillä voisi olla minulle myös kesätöitä. Nyt olen täällä töissä toista kesää ja olen viihtynyt hyvin. Tämä on ollut hyvä ensimmäinen työpaikka. Pääsääntöisesti työskentelen ilmanvaihtoyksiköiden kokoonpanossa. 

Oppisopimus sopii tekijöille, ja palkaksi saa ammatin sekä bensarahaa

Kuusisaari oli kuullut oppisopimuksesta yläasteen oppilaanohjauksen tunneilla ja vaihtoehtoinen tapa suorittaa opinnot oli hänellä mielessä jo ensimmäisenä kesätyökesänä.

– Minusta on mukavaa oppia uusia asioita käytännön tekemisen kautta. Ensimmäisen opiskeluvuoteni jälkeen halusin suuntautua hitsaus- ja levytöihin. Valintaa auttoi se, että minulla oli kesätöiden vuoksi jo käsitys, minkälaisia sen tyyppiset työt ovat käytännössä.

Kuusisaari kokee, että töiden tekeminen opintojen ohella kasvattaa osaamista, samalla kun pankkitilin saldokin pysyy mukavasti plussalla.

– Opintojen suorittaminen oppisopimuksella tuntuisi merkitykselliseltä, koska saisin tehdä oikeita töitä osana työyhteisöä. Samalla olisi mukavaa, kun voisi ostaa bensaa menopeliin ja pistää rahaa vähän säästöönkin.

Leimecin toimitusjohtaja Jukka Hakamaa kertoo, että oppisopimuksen avulla opiskelijalla on mahdollisuus päästä osaksi työyhteisöä, jossa liikkuu myös sellainen hiljainen käytännön tieto, jota ei välttämättä saa koulusta. Hän on myös iloisen yllättynyt siitä, miten joustava oppisopimusmalli on työnantajan kannalta.

– Olemme oman valmistuksemme asiantuntijoita ja siksi pystymme myös määrittelemään ne osa-alueet, missä pystymme ja missä emme pysty opiskelijaa auttamaan. Vamian avulla opiskelija pystyy suorittamaan osan opinnoista oppilaitoksessa yhdessä ikätovereidensa kanssa. On hyvä, että koulutus voidaan myös aloittaa perusopinnoista osana ryhmää ja myöhemmin siirtyä oppisopimusmalliin.

Vamialla tekniikan ja liikenteen koulutussuunnittelijana toimiva Nina Hautio vahvistaa Hakamaan kokemukset:

– Oppisopimusmalli on hyvin joustava ja se voidaan räätälöidä yritys- ja opiskelijakohtaiseksi tutkinnon perusteiden mukaan. Oppisopimus voi osaltaan myös vastata työvoimapulaan, jos yrityksen ja opiskelijan intressit kohtaavat sopivasti.

Vamia tukee oppilasta ja työnantajaa läpi opiskelujen

Hakamaa on tyytyväinen Vamian kanssa käytyihin keskusteluihin. Yrityksellä on ollut koko ajan samat kontaktihenkilöt, ja tietoa on ollut saatavilla tarpeeksi.

– Vamialla selkeästi tunnetaan jo Leimecin tarjoamat oppimismahdollisuudet, mikä on helpottanut koulutuksen suunnittelua.

Käytännön tasolla yrityksestä täytyy löytyä opiskelijalle työnohjaaja, joka on motivoitunut ja halukas ohjaamaan opiskelijaa tämän koko opiskelujen ajan. Lisäksi työnantajan tulee järjestää työnohjaajalle tarvittavat resurssit, kuten tarpeeksi aikaa opiskelijan ohjaamiseen.

– Työnohjaajan rooli on erittäin tärkeä työtehtäviin perehdyttämisessä. Tämän lisäksi Vamia tukee oppisopimusopiskelijan opintojen etenemistä koko koulutuksen ajan. Vamialla on nimetty vastuuopettaja, joka pitää säännöllisesti yhteyttä opiskelijaan ja työpaikkaohjaajaan. Vamian Oppisopimuspalvelut taas huolehtii oppisopimuksen hallinnollisesta toteutuksesta yhteistyössä opiskelijan, työnantajan ja Vamian opettajan kanssa, Hautio täydentää.

Vamialla on myös käytössä Tiitus-järjestelmä, joka on työnantajan ja opiskelijan kohtaamispaikka. Järjestelmässä työnantaja voi ilmoittaa työmahdollisuuksistaan ja myös selata sopivia kandidaatteja tehtävään. Opiskelija taas voi laittaa oman CV:nsä näytille järjestelmään ja vastavuoroisesti selata järjestelmästä mielenkiintoisia työmahdollisuuksia.

Lue lisää oppisopimuksesta Vamian verkkosivuilta.

Työnantaja, rekisteröidy täällä Tiitukseen.

Uwira Oy on saanut hanketukea Euroopan unionilta
T-DRILL F-200 Increases HiTech Piping’s Prosperity...