LEINOLAT GROUP

Uutiset

Leinolat Group kehittää liiketoimintaansa entistä vastuullisemmaksi – vastuullisuusstrategia valmistui loppuvuodesta 2022

Samuli-Kuusistoa-artikkelikuva--2 Samuli Kuusisto Kilkasen tehtaalla.

Leinolat Group on päättänyt edistää konsernin liiketoiminnan vastuullisuutta vastatakseen yhteiskuntavastuuseen ja asiakkaiden odotuksiin. Konsernin vastuullisuuspäällikkö Samuli Kuusisto korostaa konkreettisten vastuullisuustoimien tärkeyttä liiketoiminnan kehittämisessä.  

Vastuullisuusstrategia on koko konsernin yhteinen asia

Konsernissa päätettiin selvittää vastuullisuusasioiden todellinen laita ennen uuden strategian koostamista. Strategian koostamiseen on osallistunut n. 50 konsernissa työskentelevää henkilöä, minkä lisäksi vastuullisuudesta käytiin keskusteluja sidosryhmien kanssa.

– Teimme jo alussa päätöksen, että osallistamalla työntekijöitämme alusta asti, saamme aikaan parhaan mahdollisen lopputuloksen. Vastuullisuus on meidän kaikkien yhteinen asia ja paras tapa toteuttaa siihen liittyviä toimenpiteitä on ottaa kaikki mukaan ja kysyä, mitä vastuullisuus heille tarkoittaa. Osallistujille annettiin vastuullisuutta koskevia ennakkotehtäviä, haastattelin heitä ja pidimme workshopeja materiaalin keräämiseksi.

Sidosryhmiin kuuluivat mm. yksi toimittaja, Vaasan yliopisto, Pohjanmaan kauppakamari sekä Open Smart Manufacturing Ecosystem-projektiin osallistuvat tahot.

– Saimme sidosryhmiltä kehitysresursseja ja paljon palautetta. Näiden pohjalta meille syntyi laaja ymmärrys siitä, että mitkä toimenpiteet ovat parhaita ja millä saavutetaan isoimmat vaikutukset kestävyystoimissa.

Kaikki kerätty materiaali esiteltiin konsernin johtoryhmälle ja sen pohjalta suunniteltiin koko konsernia koskeva vastuullisuusstrategia. Marraskuussa 2022 Leinolat Groupin hallituksen hyväksymä strategia on yli 70 henkilön yhteistyön tulos.

Strategian pohjana henkilöstön esiin tuomat vastuullisuuden osa-alueet

Vastuullisuus on yksi konsernin strategian peruskivistä. Vuoden 2022 aikana vastuullisuusstrategia selkeytettiin jakamalla se kolmeen osa-alueeseen:

  • Työntekijät – kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus vaikuttaa ja yhdessä tekemällä
  • Konserniin kuuluvien yritysten oma toiminta – toiminnan nykytila ja hiilidioksidipäästöjen kehitys
  • Vastuullisuuden konkretisoiminen – käytännönläheiset teot


Konkreettisia vastuullisuustoimenpiteitä, tavoiteasettelua ja raportointia on kehitetty näiden osa-alueiden kohdalla vuoden 2023 aikana. Kehitystyö vastuullisuusstrategian pohjana jatkuu tulevina vuosina.

– Me olemme konsernissa yksimielisiä siitä, että vain vastuullinen yritys voi tulevaisuudessa menestyä. Siksi teemme konkreettisia tekoja ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Tämän vuoksi investoimme Kilkasen uuteen tehtaaseen maalämpö ja -jäähdytysjärjestelmään. Toinen konkreettinen teko oli aurinkopaneelien asentaminen tehtaan katolle. Niiden teho tuottaa n. 15 % tehtaan vuosittaisesta sähköntarpeesta.

Vastuullisuusstrategian jalkautus alkoi huhtikuussa 2023 Pohjanmaan kauppakamarin kanssa yhteistyössä järjestetyssä koulutustilaisuudessa. Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Anne Vanhala alusti tilaisuuden pitämällä alussa esitelmän vastuullisuusajattelusta liiketoiminnassa. Pohjanmaan kauppakamarin koulutus- ja yhteyspäällikkö Maijastiina Jokisalo oli myös keskeisessä roolissa tapahtuman järjestämisessä. 

Yhteistyökumppanit edellyttävät kestävyystoimia

Koska Leinolat Group tekee yhteistyötä suurten kansallisten toimijoiden kanssa, oli vastuullisuusstrategian koostaminen luonnollinen jatkumo muulle liiketoiminnan kehittämiselle. Suuret toimijat ovat myös keskittyneet ratkaisemaan liiketoiminnan kestävyyteen liittyviä haasteita, mikä osaltaan vaikuttaa myös Leinolat konserniin.

– Esimerkiksi eräs asiakkaamme vaati, että meidän täytyy pystyä osoittamaan sertifioinnilla olevamme mukana kestävän kehityksen mukaisessa yritystoiminnassa, ja Uwira saikin alkuvuodesta 2023 hopeisen Ecovadis-sertifikaatin.

Suomessa hyvin monet kestävään kehitykseen liittyvät toimenpiteet ovat erottamaton osa liiketoimintaa, siitä pitää huolta esimerkiksi lainsäädäntö. Kolmannen osapuolen puolueeton arvio yrityksen toiminnasta toimii vakuutena yhteistyökumppaneille.

– Ymmärrämme kansainvälisten sertifikaattien tärkeyden, ne ovat signaali, että teemme asiat tiettyjen standardien mukaan, Kuusisto päättää.

The Leinolat Group is Working on Making its Busine...
Vaasa Insider: Bobi.com aikoo laittaa uuden kasvu-...